Kultura Kultura

Dražen Šaškor, ravnatelj splitske knjižnice na kraju mandata

Dražen Šaškor: Štitio sam interese Gradske knjižnice Marka Marulića pa me odluka Upravnog vijeća o neizboru nije iznenadila
 

Dražen Šaškor, ravnatelj splitske knjižnice na kraju mandata

Predsjednik Upravnog vijeća tražio je da zapošljavanje prijeđe u ovlast Upravnog vijeća, potom i uvođenje radnog mjesta zamjenika ravnatelja. Nezadovoljan odgovorima najavio je 'poduzimanje određenih radnji'. Možda je moj neizbor jedna od tih radn

U mome mandatu povećali smo broj posudbi, članova, programa, fizičkih i virtualnih posjeta

Dražen Šaškor četiri godine vodi Gradsku knjižnicu Marka Marulića u Splitu. Na nedavnom natječaju za ravnatelja GKMM-a natjecao se za još jedan mandat, najprije samo on i voditeljica Odjela za djecu i mlade knjižnice Grozdana Ribičić, ali Upravno vijeće njihove je programe ocijenilo preskromnim i poništilo natječaj.


Za novi natječaj oboje ih je pripremilo opširnije programe, a pridružile su im se još dvije kandidatkinje. Nakon izbora Dražen Šaškor dobio je dva od pet glasova Upravnog vijeća knjižnice predvođenog dr. sc. Ilijom Protuđerom. Vijeće se odlučilo za Grozdanu Ribičić, čiji bi izbor u srijedu trebalo potvrditi splitsko Gradsko vijeće.

Sa Šaškorom smo porazgovarali o njegove četiri godine na čelu GKMM-a, koje su obilježila uspješna izdanja Festivala svjetske književnosti i Demontaže. Porazgovarali smo i o njegovu odbijenom programu za iduće četiri godine kojima i o budućem mjestu u knjižnici.


Na natječaju za ravnatelja GKMM-a Upravno vijeće nije vas izabralo. Kako ste primili tu odluku i smatrate li je negativnom ocjenom vašeg programa i dosadašnjeg četverogodišnjeg rada?


- U nekoliko crtica ću naznačiti najbitnije događaje koji su obilježili mandat ovog Upravnog vijeća koji traje od siječnja 2018. Već na samom početku mandata predsjednik UV-a dr.sc. Ilija Protuđer pokušava osporiti pravo ravnatelja da odlučuje pri odabiru kandidata za zapošljavanje i traži da zapošljavanje prijeđe u ovlast UV-a, što zakonski nije moguće, a što je potvrdila pravnica knjižnice i nadležna služba grada Splita. Nezadovoljan odgovorom, već tada je poručio, citiram: “da će poduzeti određene radnje u vezi ovoga”. Tada nije naglasio koje, možda je moj neizbor na mjesto ravnatelja jedna od tih radnji.


Na idućim sjednicama išlo se korak “naprijed” i tražilo uvrštenje u sistematizaciju novog radnog mjesta - zamjenik ravnatelja. U trenutku kada knjižnica na deset lokacija i 5500 "kvadrata" ima zaposlene dvije spremačice, a po svim standardima nedostaje nam 20 posto stručnih djelatnika, traženje novog radnog mjesta koje nije knjižničarske struke i nije neophodno za funkcioniranje knjižnice samo potvrđuje prioritete ovog Upravnoga vijeća.

Kvartovski 'dnevni boravci'

Dr. sc. Ilija Protuđer je tražio i sve ugovore, koje je potom Upravno vijeće dobilo na uvid uključujući putne naloge i pojedine račune. S obzirom na to da je većini ugovora tijekom mog mandata smanjen iznos, a poslovanje je bilo zakonito, što je potvrđeno i od revizije grada Splita, zamjerki na moj rad nije bilo. Sve ovo se može iščitati iz zapisnika UV-a koji su javno dostupni na mrežnim stranicama knjižnice, iz izvješća o radu te iz planova i programa koji su jednoglasno usvojeni i koje je potpisao predsjednik Upravnog vijeća. Kako nisam želio naštetiti interesima knjižnice pristajući na kompromise, ova njihova odluka ne samo da me nije iznenadila, nego sam je i očekivao.


Kad rekapitulirate svoj četverogodišnji rad, što ste uspjeli napraviti?


- Jako sam zadovoljan sa svim što je napravljeno u mom mandatu i iskoristio bih ovu priliku da još jednom zahvalim svim djelatnicima i vanjskim suradnicima koji su dijelili ovaj entuzijazam koji je bio najveće pogonsko gorivo knjižnice u protekle četiri godine. Teško mi je nabrojiti sve što je napravljeno u proteklom razdoblju, ali ću izdvojiti nekoliko stvari.


Izuzetan timski rad rezultirao je povećanjem posudbi, članova, broja programa (1877) te povećanim posjetama: fizičkim (450.000) i virtualnim (pet milijuna). To su podaci samo za 2018. godinu. Adaptirani su prostori knjižnica u Podstrani i na Šolti. Sve naše knjižnice postale su stvarni “dnevni boravci” u svojim kvartovima, medijski vidljive i istinska kulturna središta.

Od kulturnih događanja izdvojio bih Festival svjetske književnosti i već kultnu književnu tribinu Demontaža s Nebojšom Lujanovićem. Ostvareno je sve što je bilo predviđeno, a kako uvijek dugoročno planiram mnoge stvari, one sada, očigledno, neće biti nastavljene.

I tužba je opcija

Na odluku Upravnoga vijeća niste se žalili. Ako izbor ne bude potvrđen na Gradskom vijeću, otvara se mogućnost da budete v.d. ili da se natječete još jednom. Niste digli ruke od izbora za ravnatelja?


- Kako će se sve ovo rasplesti na Gradskom vijeću, vidjet ćemo za koji dan. Imajući u vidu sve gore navedeno, a radi zaštite sebe i svog rada, mogućnost tužbe sigurno je jedna od opcija.


Mandat vam traje do 17. srpnja. Hoćete li ga konzumirati do kraja?


- Ostajem sigurno do sredine srpnja na ovom mjestu, jer mandat zaključujem na posve regularan i zakonit način.


Što će biti s Festivalom svjetske književnosti i tribinom Demontaža?


- Ne znam što će biti s FSK-om i Demontažom, ali im ne predviđam svijetlu budućnost s obzirom na to da je predsjednik Upravnog vijeća “jako zainteresiran” za programe i odabir pisaca, što je i razumljivo jer ima svoju nakladničku kuću.
Knjižnici je osnovna djelatnost kupovina knjiga od nakladničkih kuća, a vjerojatno ni Knausgaard, koji je trebao biti zvijezda ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti, ne bi mogao uvjerljivo ispričati priču u kojoj ovakva situacija ne bi bila sukob interesa.


Na mjesto ravnatelja GKMM-a došli ste iz odjela Trstenik. Gdje ćete sada, ostajete li u knjižnici i na kojem mjestu?


- Bivši sam član Upravnog vijeća, izabran od djelatnika Knjižnice i voditelj književnog kluba, ali nisam bio voditelj odjela. Bez obzira na rasplet ove sage, ja sam diplomirani knjižničar i to mjesto mi pripada po ugovoru, a gdje ću raditi, odlučuje budući ravnatelj ili ravnateljica. Za kraj još ću samo poželjeti svu sreću knjižnici koja bi trebala biti iznad svih nas i osobnih interesa, te ostati središte kulture i znanja.


Planovi bez prilike za realizaciju


Što ste u programu najavili da ćete realizirati u idućem mandatu?


- Da sam i dalje ravnatelj, prvo bih krenuo u sanaciju klizeće stijenke s južne strane Središnje knjižnice na čijem popravku već godinama inzistiram, s obzirom na to da je opasnost za prolaznike. Pripreme i dokumentacija su spremni i dobili smo dopuštenje Grada.

Tu je i projekt Malih slobodnih knjižnica koji upravo kreće u realizaciju, zatim otvaranje nove knjižnice na Mejašima 2020. U planu je bio i Bibliobus koji je neophodan za jednu veliku matičnu knjižnicu poput ove, za čiju smo realizaciju čekali donošenje novog Zakona o knjižnicama.


Mnogo toga je još bilo u pripremi i sada stvarno nema smisla nabrajati sve ono što je Upravno vijeće, bez iznošenja jasnih i preciznih argumenata, ocijenilo kao nedovoljno dobro. Moj kompletan plan i program za iduće razdoblje može se naći na stranicama knjižnice i Gradsko vijeće će ga dobiti na uvid na idućoj sjednici.

Naslovnica Kultura