Dalmacija Split

akcija 'Djeluj sada'

Za besplatni pregled madeža čeka se u redu: u par sati 'obrađeno' više od 500 Splićana, otkriveno je i nekoliko melanoma; Ako još niste bili na Prokurativama, put pod noge

akcija 'Djeluj sada'

- U prvih par sati pregledalo se 500 osoba, otkriveno je melanoma, ali konačni podaci bit će poznati kasnije jer još uvijek zbrajamo rezultate i obavljamo preglede - saznajemo od Andreja Kovača iz Crvenog križa Grada Splita.

Brojne Splićanke i Splićane vrućina nije omela u subotu ujutro za dolazak na Prokurative na javnozdravstvenu akciju besplatnih preventivnih pregleda madeža “Djeluj sada!”. Ispred svake od pet preglednih jedinica koje su u šatorima podignute na trgu i prije početka akcije u 9 sati stvorio se red zainteresiranih građana. U organizaciji Grada Splita, Crvenog križa i udruge “Zdravi pod suncem” u suradnji s Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva 5 liječnika iz Splita i 7 iz Zagreba zajedno s medicinskim sestrama obavljali su preglede i davati savjete. Akcija se održava od 9 do 13 te od 16.30 do 20.30 sati.

Akcija na Prokurativama: pregledajte madeže za zdrav život pod suncem; Splitski gradonačelnik ima poruku za građane

Građani su tako dobili priliku pregledati se brzo, jednostavno i bez uputnica.

Prije početka akcije, sve prisutne je pozdravio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Zahvaljujem prije svega Slobodnoj Dalmaciji koja je od samog početka pratila ovu vrijednu akciju. Split je središte sunčanog dijela Hrvatske, a pod suncem treba znati živjeti. završila je škola I djeca su od danas na odmoru I trebamo ih zaštititi. Evo, sada sam prikladno odjeven te mogu reći sam sebi: Da je bar bilo pameti prije 40 godina ne bih imao poteškoće koje imam danas!. Važno je baviti se prevencijom i treba ulagati u svoje zdravlje jer koža pamti sve i sve i vrati – kazao je gradonačelnik.

Primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem” opisala je kako izgleda pregled.

- Pregled se dosta brzo može napraviti uz aparat dermatoskop koji nam omogućava dubinski ispitati promjene na koži. Uglavnom se pregledavaju područja koja znamo zaboraviti, stopala, tabani, zatim pregled noktiju, područje iza ušiju i vlasište – pojasnila je doktorica.

Naslovnica Split